Het project

Na weken van voorbereiding was het in januari 2024 eindelijk zo ver: de eerste editie van de Mental Health Week in samenwerking met Meerwaarde en Team Sportservice! Van 15 t/m 21 januari stonden alle activiteiten in onze jongerencentra in het teken van mentale en fysieke gezondheid. Voorafgaand aan de week organiseerden we in jongerencentrum De Basis een kick-off met lekker eten, toffe optredens en een inspirerende gastspreker.

Het idee voor de allereerste Mental Health Week ontstond afgelopen jaar tijdens een van de heidagen van ons jongerencentra-team samen met jongerenwerkers van Meerwaarde. De aanleiding voor dit project was de dringende noodzaak om de mentale gezondheid van jongeren in de gemeente Haarlemmermeer onder de loep te nemen en te verbeteren. Naar aanleiding van zorgwekkende bevindingen over de huidige mentale gezondheid van deze doelgroep, realiseerden we ons dat het hoog tijd was voor actie. Ons doel?  Een informatieve week, maar ook een evenement dat interactie aanmoedigde en tegelijkertijd een bron van positiviteit en betrokkenheid vormde.

Het project begon met een kick-off op donderdag 11 januari. Met maar liefst 60 aanwezige jongeren was het een overweldigende start! Op de avond zelf was er tijd voor toffe muziekoptredens van jonge talenten die wekelijks in onze jongerencentra komen en we sloten de avond af met een inspirerende lezing van niemand minder dan Joseph Oubelkas. Joseph zat vanaf 2004 ruim 4 jaar vast in Marokko, ten onrechte veroordeeld voor drugssmokkel. Zijn verhaal ging over hoe belangrijk je houding is in het leven, en dat als je zelf de regie in handen neemt, je elk denkbaar doel kunt bereiken. Door zijn manier van vertellen wist hij vanaf het begin de aansluiting te vinden bij de jongeren, iedereen hing aan zijn lippen en het vormde een prachtige afsluiting van een memorabele avond.

Na de opening stond de gehele week erna in het teken van mentale gezondheid. In elk jongerencentrum werden activiteiten georganiseerd die hiermee te maken hadden, zo werd er samen muziek gemaakt, gekookt, en waren er workshops en gesprekken om jongeren te helpen op het gebied van mentale gezondheid. Ons team in Studio 5 organiseerde een middag waarop jongeren vision boards konden maken om hun doelen voor dit jaar te behalen en in De Hype begonnen ze aan het maken van een shortmovie. Een van de meest impactvolle activiteiten was de workshop van Rik Strengers over persoonlijk leiderschap. De workshop werd twee keer gegeven, in JC De Silo en De Nooduitgang, en het heeft de aanwezige jongeren veel inzicht gegeven over hoe zij hun doelen kunnen bereiken en de beste versie van zichzelf kunnen worden.

De Mental Health Week werd een week vol inspiratie, interactie en bewustwording. Ons doel was een positieve impact maken op de mentale gezondheid van jongeren in onze gemeente, en we zijn blij dat we de sombere wintermaanden toch iets lichter hebben kunnen maken met aandacht voor dit thema en de toffe activiteiten in onze jongerencentra.

Wij kijken uit naar (hopelijk) de volgende editie in 2025!

Project informatie

Mental Health Week is een bruisende week vol activiteiten en inspiratie om jongeren te ondersteunen bij hun mentale welzijn. #MHWeek

Zij deden mee

  • Tara

    Sociaal beheerder Baddies & De Basis

    Ik ben dol op mensen en hun verhalen

  • Kick

    Assistent Baddies & De Basis

    Iedereen is welkom!

Zij maakten het mogelijk

Samen maken we het verschil.

Bij de jongerencentra van Maatvast staan we voor samenwerken en vernieuwing. Met onze projecten willen wij inspireren. Door het aanbieden van juiste begeleiding en middelen kunnen ideeën werkelijkheid worden. Of het nu gaat over kunst, muziek, sport, maatschappelijke betrokkenheid, elk project is een weerspiegeling van onze toewijding aan de jongeren van Haarlemmermeer.

Maak je al jaren deel uit van de jongerencentra van Maatvast of zet je net je eerste stap. Wij zijn de plek voor jou. Doe mee, deel je ideeën en laten we aan de slag gaan!

Onze andere projecten

Start jouw project

Wil je een project ondersteunen of hier zelf aan meedoen?
Neem dan contact op!